Harry Potter :: De Ochtendprofeet (2024)

Harry Potter :: De Ochtendprofeet (1)

Volledige Naam

Harry James Potter

Engelse Naam

Harry James potter

Geslacht

Man

Geboren

31 juli 1980

Afdeling

Griffoendor

Afstaming

Volbloed

Ouders

James Potter en Lily Evers

Biografie

Als baby (1980-1981)

Harry is de zoon van James Potter en Lily Evers. James en Lily waren beiden getalenteerde tovenaars en tegenstanders van de duistere tovenaar Heer Voldemort. Op een koude, natte avond in 1979 voorspelde de Zieneres Sybilla Zwandrift:” dat er aan het einde van de zevende maand iemand geboren zou worden die de macht heeft om de Heer van het Duister te overwinnen”. Op 31 juli 1980 werd Harry Potter geboren. De profetie van Zwamdrift leek dus betrekking te hebben op Harry.

Terwijl Zwamdrift de voorspelling deed werd zij afgeluisterd door Severus Sneep. Die de informatie doorspeelde aan zijn meester. Vanaf dat moment had Voldemort het op Harry gemunt. Volgens Voldemort had Lily niet per se hoeven sterven. De dood moch eigenlijk niet gebuiren maar doordat ze de verkeerde vertroude, Peter Pippeling, een voormalige familievriend, die hun locatie verraadde aan Heer Voldemort. Daarna ging Heer Voldomort naar hun schuilplaats. cEerst vermoordde hij James, vervolgens bood hij Lily. Zij mocht blijven leven. Voldomort wou niet onodig tovenaarsbloed verspillen maar ze koos er echter voor om haar leven op te offeren voor Harry, die daardoor tot op de dag van vandaag de bescherming van de liefde in zich draagt, een kracht die Voldemort niet kent. Daarna probeerde hij ook Harry te vermoorden. Het lukte niet de vloek ketste af door de liefde van Lily en Harry kwam er vanaf met een bliksemvormig liteken op zijn voorhoofd. Maar Voldomort stierf niet door de vloek maar werd gereduceerd tot "minder dan een geest". Doordat Harry aan Voldemorts vloek des doods is ontkomen, wordt hij als een grote held binnen de tovenaarsgemeenschap beschouwd. Bij de mislukte vloek heeft Voldemort ongewild een aantal krachten van zichzelf (zoals Sisselspraak) in Harry overgeplaatst. Volgens de profetie van Zwamdrift heeft Voldemort Harry als zijn gelijke aangemerkt, en zo zijn meest gevaarlijke vijand gecreëerd.

Tot zijn elfde verjaardag (1981-1991)

Albus Perkamentus, het hoofd van de toverschool Zweinstein en ook hoofd van de Orde van de Feniks besloot dat Harry bij zijn oom en tante in het dorpje Klein Zanikem ging wonen. Petunia Evers is de grote zus van Lily (de moeder van Harry) en de bescherming die Harry had gekregen doordat zijn moeder haar leven voor hem opofferde, stroomde ook door het bloed van haar zus Petunia. Harry ging echter een zware tijd tegemoet bij zijn oom en tante. De Duffelingen zijn namelijk niet-magisch en ook zeer fel tegen de toverkunst gekant. Ze hebben Harry dan ook nooit verteld over het bestaan van toverkunst en hem altijd voorgelogen over de ware identiteit van zijn ouders. Ze hebben altijd een hekel aan Harry gehad en geprobeerd de magie uit hem te stampen, maar dit lukte niet. Een voorbeeld dat illustreert hoezeer de Duffelingen Harry mishandelden, is het feit dat ze hem tot aan zijn elfde verjaardag in een bezemkast onder de trap lieten slapen. Op Harry's elfde verjaardag kwam er echter een reusachtige man, Rubeus Hagrid, met de boodschap dat Harry een tovenaar is. Verder vertelde Hagrid hem de waarheid over zijn ouders en hij deelde hem mee, dat hij niet naar een reguliere middelbare school zou gaan, maar naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus.

Vanaf september 1991

Een maand nadat Harry samen met Hagrid zijn schoolspullen had gekocht op de Wegisweg, vertrok hij met de Zweinsteinexpres naar zijn nieuwe school. Aan boord maakte hij kennis met Ron Wemel en Hermelien Griffel, die zijn beste vrienden zouden worden. Op Zweinstein zat Harry in zijn eerste jaar op ongeveer hetzelfde niveau als de andere leerlingen. Op Zweinstein blijkt eens te meer hoe beroemd Harry is. Hij wordt regelmatig nagewezen en in het tweede boek herinneren medeleerling Kasper Krauwel en professor Gladianus Smalhart hem constant aan zijn beroemdheid. Harry vindt het echter niet prettig dat hij zo bekend is en zou maar wat graag van zijn litteken af willen zijn. Vanaf het derde boek begint Harry's karakter te veranderen. Dat is deels toe te schrijven aan de puberteit, deels ook aan het feit dat Harry steeds meer leert over zijn verleden en dat van zijn ouders en zo geconfronteerd wordt met het slechte in de mens. Op sommige momenten neemt woede dan ook de overhand in Harry's persoonlijkheid. Dat gebeurt bijvoorbeeld als hij geconfronteerd wordt met Sirius Zwarts, de man die hij onterecht verantwoordelijk stelt voor het verraad en daarmee de dood van zijn ouders. In het vierde boek weigerde hij zijn excuses aan te bieden tijdens een ruzie met zijn beste vriend Ron en in het vijfde boek begon hij bij het minste of het geringste te schreeuwen tegen zijn vrienden. Naarmate Harry echter meer begint te beseffen in wat voor duistere tijden de tovenaarswereld en hijzelf verkeren, lijkt zijn karakter zich te ontwikkelen tot dat van iemand die goed met zijn lot om kan gaan. Zelfs onder het persoonlijk verlies van een dierbare in 1996 blijft Harry, zeker na enkele weken, behoorlijk kalm. Op de momenten dat Harry, als hij iets ontdekt over daden van bepaalde zwarte magiërs, weer keihard geconfronteerd wordt met de schimmige zijde van de mens, kan dat nog wel tot onbegrip en woede leiden. Misschien ligt daarin echter juist wel zijn grote kracht. Door zijn natuurlijke neiging naar het goede zal hij nooit worden verleid door het vooruitzicht van macht zodat hij in staat zal zijn om de moeilijke taak, die juist hij zal moeten vervullen namelijk het uitschakelen van Voldemort misschien kan volbrengen.

Patronus

De patronus van Harry is een hert. Dit heeft hij voor het eerst gezien bij het leren hiervan bij zijn leraar Remus Lupos om zich te verweren tegen dementors

Kwaliteiten en bezittingen

  • Harry was al op 13-jarige leeftijd in staat een Patronus op te roepen in de vorm van een hert. Dit is zeer knap op deze jonge leeftijd dat hij de Patronus onder de knie kreeg, dat was ook deels te danken aan professor Lupos, die Harry trainde.

  • Harry kreeg Hedwig, zijn sneeuwuil, van Hagrid voor zijn verjaardag in zijn eerste jaar.

  • Voor Harry werd er een uitzondering gemaakt op de regel dat je pas in het zwerkbalteam mocht zitten vanaf je tweede jaar toen het bleek dat Harry heel goed kon vliegen.

  • Hij kreeg van professor Anderling een Nimbus 2000 in zijn eerste jaar, vlak voor zijn eerste zwerkbalwedstrijd ooit. Later kreeg hij een vuurflits van Srius Zwarts omdat zijn Nimbus 2000 tegen de beukwilg was gevlogen toen hij van zijn bezem viel door de dementors tijdens een zwerkbalwedstrijd

  • Hij bezit een zeldzame Onzichtbaarheidsmantel. Hij kreeg die van professor Perkamentus met zijn eerste kerst op Zweinstein in zijn eerste jaar

  • Harry kreeg van Fred en George Wemel de Sluipwegwijzer, een uiterst gedetailleerde kaart van Zweinstein, gemaakt door Maanling, Wormstaart, Sluipvoet en Gaffel, waarop constant weergegeven wordt wie zich, waar in Zweinstein begeeft.

  • Van Sirius kreeg Harry een Tweewegspiegel, terwijl hijzelf de andere hield.

  • Toen Harry aan het eind van het eerste schooljaar naar huis ging kreeg hij van Hagrid een fotoalbumpje met allemaal foto's van zijn ouders erin.

  • Harry was een Sisseltong.

  • De Imperiusvloek heeft weinig grip op Harry. Zelfs de Imperiusvloek van Heer Voldemort kon Harry amper dwingen iets te doen.

  • Harry is goed getraind in duelleren.

  • De Boeman van Harry is een Dementor.

Weet jij alles over Harry Potter?

Harry Potter :: De Ochtendprofeet (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 5631

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.